Hund i bilen – Regler for hund i bilen
Hvis du er hundeejer, opstår der sandsynligvis tidspunkter, hvor hunden skal med ud at køre. Derfor er det vigtigt, at du har kendskab til de gældende regler på området.
Heldigvis er de ikke specielt vanskelige, da der ikke er nogle specifikke krav. Dog er der nogle bestemmelser, man har pligt til at holde sig til. Hvis ikke hunden transporteres forsvarligt i bilen, kan du risikere en bøde. Alt dette bliver du dog meget klogere på herunder.
Er det lovpligtigt at have min hund fastspændt?
Der kan faktisk gives et meget simpelt svar på dette; nej, det er det ikke. Der er dog nogle ting, der er vigtige at være opmærksom på, når det kommer til at have din hund med i bilen. Det er nemlig ikke et krav, at din hund er fastspændt i bilen eller sidder i et transportbur under kørsel.
Hvad der dog er et krav om er, at din hund er anbragt på forsvarlig vis, så det ikke er til fare for andre personer i bilen. Samtidig må hunden heller ikke være til gene for føreren. Dette skyldes faktisk, at politiet (og dansk lov) betragter en hun som værende gods.
I Færdselslovens § 82 står der faktisk, at personer eller gods ikke må anbragt på en sådan vis, at det resulterer i, at føreren ikke har frit udsyn og tilstrækkelig mulighed for at manøvre køretøjet. Det er et krav, at det bliver anbragt på en sådan vis, at det ikke kan frembyde fare for personer eller medføre skade på ejendom.
Det betyder bl.a., at det ikke må kunne slæbes eller falde af på vejbanen. Det må heller ikke danne en stor mængde forstyrrende søvn. Dette er et ikke så relevant i forhold til at køre med din hund i bilen. Hvad der dog er relevant i denne sammenhæng er, at den ikke må være til gene for føreren under kørsel.
Hvad kan resultere i en bøde?
I og med, at det er en vurderingssag for politiet, er det ikke muligt at give et konkret svar på. Det er op til den betjent, der stopper dog at vurdere, om han eller hun mener, at du overholder § 82.
Hvis du fx har din hund siddende foran på passagersædet, eller den hopper rundt i bilen, kan den faktisk være til gene for din kørsel eller dit udsyn. Derfor anbefales det som regel også, at du har din hund fastspændt med en hundesele eller har hunden siddende i et bur.
Skal min hund være fastspændt i udlandet?
Der er ikke de samme regler for at have hund med i bilen i alle lande. Derfor har du selv pligt til at læse op på de gældende regler i det eller de lande, du skal køre i. Hvis du skal have hunden med på en kør-selv-ferie, er det en god idé, at du tager dig tid til at blive klogere på emnet, før du sætter dig bag rattet.
I Sverige er det fx et krav, at du sørger for, at din hund er godt sikret under kørslen. Derfor er det et krav, at du benytter enten en hundesele eller et transportbur. Dertil er der også størrelseskrav til buret, hvis du vælger denne løsning. Lever du ikke op til de gældende regler, kan du risikere at få en bøde.
Ovenstående er desuden også gældende, hvis du fx skal til Bornholm via Sverige. Også i Tyskland er der andre regler for at have hund i bilen. Er det denne vej du eller I skal køre, skal du derfor læse op på de gældende regler for hund i bilen i Tyskland.
Husk også at medbringe pas
Har du i sinde at tage din hund med til udlandet, er det vigtigt, at du husker at have hundens pas med. Hvis du ikke har fået lavet et pas til din hund, skal du først have udstedt et blåt EU-selskabsdyrpas, før du må tage din hund med over grænsen.
Det er vigtigt, at der er styr på dette, da det er et bevis på, at din hund har fået alle krævede vaccinationer, behandlinger og tests, der er gældende i EU. Det er heldigvis muligt at få udstedt et sådant pas hos enhver praktiserende dyrlæge, hvorfor det ikke er en synderligt besværlig proces.
Du bør altid spænde din hund fast i bilen
Til trods for, at det netop er blevet slået fast, at der her i landet ikke er nogle regler for, at din hund skal være i enten et transportbur eller være fastspændt, er det dog alligevel en god idé at gøre det. Det kan ende meget galt, hvis ikke du har styr på sikkerheden.
Foretager du fx en meget hård opbremsning, eller kolliderer du med en anden bil, vil løse genstanden (bl.a. din hund) bevæge sig fremad i bilen med stor hast. Det betyder ikke blot, at din lille hund på et par kg, kan forvandles til en tung dræber, men også at hunden sandsynligvis ikke vil overleve.
Bliver du selv ramt i nakken e.l. af den flyvende hund, kan det tilmed ende med at have fatale konsekvenser for dig – og ikke blot for din bedste ven. Derfor anbefales det på kraftigste vis, at du sørger for altid at have din hund spændt fast under kørsel. Det er ganske enkelt ikke værd at satse.
Har du en lille mops, der vejer blot 6 kg, vil hunden faktisk have en tyngde på hele 460 kg ved en kollision med 100 km/t. Har du derimod en rottweiler på 45 kg, vil den have en tyngde på intet mindre end 3.447 kg ved en kollision med 100 km/t. I begge tilfælde kan der forårsages stor skade på både dig og hund.
Må jeg efterlade min hund i bilen?
Der er ikke nogen konkret lov, der foreskriver, at det ikke er tilladt at efterlade din hund i bilen. Det betyder dog ikke, at du bør gøre det. Særligt i sommerperioden kan det ikke anbefales at lade din hund blive i bilen, da det kan blive rigtig varmt på ganske kort tid.
De fleste hundeejere elsker deres hunde overalt på jorden. Dertil ved de fleste også godt, at man ikke bør lade sin hund sidde i en parkeret bil, når det er varmt udenfor. Alligevel sker det dog, at man spotter en hund, der sidder i en parkeret bil.
Hvis solen bager fra en skyfri himmel og temperaturen er skidt i vejret, kan det faktisk være livstruende. Det gør sig også gældende, selvom du blot skal en tur ind i supermarkedet efter grillmad, eller du hurtigt skal ind i børnehaven efter børnene.
Naturligvis er det de færreste, der har lyst til at gøre deres hund fortræd med vilje. Det ændrer dog ikke på, at det ikke er alle, der tænker over, hvor hurtigt det bliver varmt inde i bilen. Er det noget du kan genkende, kan du herunder se, hvor hurtigt det bliver varmt i bilen.
Så varmt bliver det i din bil
Det kan ikke blot blive rigtig varmt i bilen. Det sker også på ganske kort tid. Du ved sikkert selv, at det er rigtig ubehageligt at sætte sig ind i en varm bil. Det tager dig ikke mange sekunder både at rulle vinduerne ned og tænde for bilens aircondition. Forestil dig så, hvordan det er for en hund at sidde i denne varme.
Hvis du parkerer din bil i skyggen kl. 08:30 om morgenen, hvorefter du henter den igen kl. 11:10, hvor der er sol på himlen, vil temperaturen i bilen faktisk være steget fra ca. 19 °C til ca. 57 °C. I samme tidsmellemrum vil temperaturen udenfor kun være steget fra ca. 14 °C til 20 °C.
Overkommer din hund som følge af et hedeslag i din bil, er der tale om en overtrædelse af dyreværnsloven. Det kan medføre, at du får en bødestraf. Hvis du ser en hund, der sidder alene i en bil, er det vigtigt, at du straks tager kontakt til politiet, hvorefter de kan tage hånd om sagen.
Kan du se, at det er et meget akut tilfælde, er det tilladt at slå ruden ind. Det er dog et krav, at du kan bevise, at hunden var i livsfare, og at du handlede i nødret. Kan du ikke bevise dette, kan du risikere at få en bøde. Derfor er det altid klogt at have vidner omkring dig, der kan bakke din historie op.