Montering af anhængertræk pris – Hvad koster et anhængertræk?

Har du et ønske om at få monteret anhængertræk på din bil? I så fald vil du sikkert gerne vide mere om, hvad det koster, hvordan det foregår, og hvor lang tid det tager. Alt dette – og mere til – kan du blive klogere her i artiklen. Herunder finder du nemlig en komplet guide til montering af anhængertræk på bilen.

Montering af anhængertræk pris – Hvad koster det?

Montering af anhængertræk er noget som mange biler får lavet idag. Det er svært at give et konkret svar på, hvad det koster at få monteret et anhængertræk på bilen. Der er en lang række faktorer, der har betydning for prisen, og derfor varierer den også meget. Det er dog især ud fra mærke og model, at prisen beregnes, hvorfor det også er dette, der får priserne til at variere.

Montering af anhængertræk priser

  • Audi – Gns. pris: 8.032 kr. (Fra 6.756 kr. til 9.169 kr.)
  • Citroën – Gns. pris: 6.553 kr. (Fra 5.666 kr. til 7.502 kr.)
  • Ford – Gns. pris: 5.944 kr. (Fra 5.016 kr. til 7.169 kr.)
  • Hyundai – Gns. pris: 6.265 kr. (Fra 5.289 kr. til 7.434 kr.)
  • Kia – Gns. pris: 6.649 kr. (Fra 5.502 kr. til 7.690 kr.)
  • Opel – Gns. pris: 6.400 kr. (Fra 5.415 kr. til 7.516 kr.)
  • Peugeot – Gns. pris: 6.778 kr. (Fra 5.936 kr. til 7.808 kr.)
  • Renault – Gns. pris: 6.202 kr. (Fra 5.354 kr. til 7.160 kr.)
  • Skoda – Gns. pris: 6.903 kr. (Fra 5.996 kr. til 8.105 kr.)
  • Volkswagen – Gns. pris: 7.352 kr. (Fra 6.203 kr. til 8.634 kr.)

Hvorfor montere et anhængertræk?

Der skal ikke være nogen tvivl om, at et anhængertræk er praktisk at have. Det kan være, at du skal på ferie med campingvognen, at du skal køre haveaffald på genbrugspladsen med trailer, eller at du har et ønske om at fastgøre et cykelstativ på bilen. Det vidner om, at du kan bruge et anhængertræk til rigtig mange formål.

Synes du ikke, at der er noget, der er bedre, end at køre på ferie med campingvognen? Eller er du mere til at smide familiens cykler bag på bilen, så I kan tage på cykeltur i det danske land? Det kan også være, at du bare gerne vil sikre, at du kan køre med trailer, når der er brug for det. Alt dette er muligt med en jydekrog.

Med et anhængertræk kan du nemlig til hver en tid sætte en trailer på bilen. Det gør, at det er let for dig at transportere affald til genbrugspladsen. Det kan også være, at du har brug for at flytte tunge ting fra A til B. Det vidner også om, at der er en lang række gode grunde til at få monteret anhængertræk på din bil.

Vigtigt at vælge det rette anhængertræk til din bil

Er din bil ikke forsynet med et anhængertræk, men mener du, at du har brug for dette? I en sådan situation er der ikke andet for, end du får eftermonteret et anhængertræk. Derved er du sikker på, at du til hver en tid kan trække noget efter din bil, hvis du har brug for dette.

Det er dog ikke alle trækkroge, der egner sig til dine behov. Der er nemlig en lang række forskellige løsninger at vælge mellem på det danske marked. For at finde ud af, hvad den bedste løsning er for dig, skal du finde ud af, hvad dine behov er, hvad du har af kriterier, og hvad formålet med trækkrogen er.

Meget at overveje, når du vælger anhængertræk

Før du vælger træk til din bil, er det vigtigt, at du starter med at undersøge, hvor meget vægt din bil kan og må trække. Skal du bruge krogen til at køre med store trailere eller campingvogne, skal din bil dog ikke blot være i stand til det. Det er også vigtigt at vælge en trækkrog, der faktisk kan klare den tiltænkte opgave.

Hvis du blot skal bruge den til at trække hverdagsting, som fx at køre en lille trailer til genbrugspladsen eller transportere familiens cykler, er dit behov ikke helt så stort. Det betyder også, at du blot kan nøjes med at vælge et billigere anhængertræk. Derfor kan du også spare en del penge, hvis det er tilfældet.

Her er det dog vigtigt, at du er klar over, at både pris og kvalitet går hånd i hånd. Desuden er det også vigtigt, at du er opmærksom på, at dit behov kan ændre sig ude i fremtiden. Det kan være, at du i fremtiden får brug for at trække tungere ting. Derfor er det en god idé, at du vælger at fremtidssikre dig selv.

Det kan nemlig være, at en billig trækkrog ikke kan klare den belastning, som du har brug for i længden. Du skal dog ikke blot forsøge at trække noget, der er for tungt for anhængertrækket. Det kan ende med at blive meget farligt, hvis du gør dette, da den kan give op i trafikken.

Skal du vælge et fastmonteret eller aftageligt anhængertræk?

Hvis du vælger et fastmonteret anhængertræk, er det muligt at køre med campingvogne, tunge trailer m.m. på trækkrogen. Desuden vil du heller ikke komme ud for, at du glemmer anhængertrækket. Det er ikke sjovt at stå i en sådan situation, hvis du skulle have transporteret en af børnenes cykler med hjem.

Har din bil et fastmonteret anhængertræk, er du garanteret, at du altid vil kunne påmontere en cykelholder, en bagageboks eller måske en barnevognskasse. Det er ikke alle, der synes, at det er pænt at have en sådan jydekrog, der sidder fastmonteret på bilen, men det ændrer ikke på, at det er en god idé for mange.

Det bør dog nævnes, at en fastmonteret trækkrog ikke er blevet populær som følge af sit udseende. Den er derimod blevet populær og udbredt, da mange bruger dens praktiske funktion i hverdagen.

Et aftageligt anhængertræk kan også overvejes

Hvis du er en af dem, der ikke er vild med idéen om at skulle have et anhængertræk på din bil, så findes der heldigvis et alternativ til det fastmonterede træk. Synes du ikke, at det er noget, der tager sig specielt godt ud på din bil, så bør du i stedet vælge et aftageligt anhængertræk.

Det er et træk, som du blot kan have liggende i bagagerummet, og kan sætte på, når du har brug for det. På de tidspunkter, hvor det ikke er i brug, forstyrrer det ikke det visuelle udtryk på bilen. Det er vigtigt, at du ikke tror, at det tager lang tid at sætte på eller fjerne, for det kan faktisk klares på ganske kort tid.

Endvidere bør det også nævnes, at det ikke fylder det store i bagagerummet. Med en aftagelig trækkrog er der ikke nogen undskyldninger for, ikke at få et anhængertræk monteret på bilen. Derved er du sikret, at du altid kan køre en tur på genbrugspladsen, hente børnene og deres cykler, når det regner m.m.

13-polet eller 7-polet stik – hvad adskiller dem?

Ejer du en campingvogn eller en trailer, eller har du i sinde at købe en af delene, skal du vide, at der er forskel på et 13- og 7-polet stik ved anhængertrækket. Hvis du ikke kender forskel på de to muligheder, er det vigtigt at læse op på det, da det faktisk har stor betydning for dit valg af anhængertræk til bilen.

Begge stik har samme formål og funktion. Deres funktion er at føre strøm fra bil til campingvogn eller trailer. Begge dele har nemlig brug for strøm under kørsel, hvilket leveres gennem disse stik. Som angivet, så findes der to forskellige stik, du kan vælge mellem: et 7-polet stik og et 13-polet stik.

De adskiller sig blandt andet ved, at de har hhv. 7 og 13 ben i stikket, hvilket navnen også antyder. Det er dog ikke det eneste, der er med til at adskille de to stik. Herunder kan du blive klogere på, hvad der adskiller dem, og hvorvidt du er bedst stillet med et 13- eller 7-polet stik.

7-polet stik (7-polet trailerstik)

Et 7-polet stik, som af mange også er kendt som et 7-polet trailerstik, bruges til at forbinde en afhænger med bilens elektriske system. Det betyder, at det faktisk tjener en vigtig funktion, om end det ikke som sådan har nogen indflydelse på, hvorvidt bilen er i stand til at trække anhængeren.

Det ændrer selvfølgelig ikke på, at et sådant stik er en nødvendighed. Det er det, da du skal kunne føre strøm fra bil til anhænger, så du kan sikre, at både blik-, bremse- og nærlys virker på anhængeren. Det 7-polede stik er et ældre stik, men det er dog endnu ikke forældet.

Alt afhængigt af, hvad dit behov er, kan et 7-polet stik sagtens være udmærket. Det er dog kun i tilfælde af, at du skal bruge den til en almindelig trailer, cykelholder eller en bagageboks.

13-polet stik (13-polet trailerstik)

I forlængelse af nuværende teknologiske udvikling af bilsystemer er det også blevet nødvendigt at udvikle en ny pol. Det er selvfølgelig det 13-polede stik, der er tale om her. Det er et stik, der er kommet til i takt med, at udviklingen er skredet frem, og udviklingen af fx avancerede campingvogne har påkrævet det.

Som det både har gjort sig gældende før og er gældende nu, skal der være strøm til ting såsom blink-, bremse- og nærlys. Er det en campingvogn, der trækkes, skal der også være strøm til køleskabe, gulvvarme, diverse indikatorer for bremsernes tilstand samt om pærerne er defekte. Ofte bruges strømmen også til meget mere.

Skal jeg vælge et 13-polet eller et 7-polet stik?

Du skal selvfølgelig vælge ud fra dit behov. Når det er sagt, skal du dog være klar over, at du med et 13-polet stik får alt, hvad du har brug for. Har du kun en trailer, og har du ikke i sinde at bruge trækket til andet, end dette, kan du godt nøjes med et 7-polet stik.

Har du ikke i sinde at købe fx en moderne og avanceret campingvogn, vil et 7-polet stik derfor være rigeligt for dit behov. Desuden bør det også nævnes, at du sagtens kan bruge dette stik til en cykelholder, bagageboks eller deslige. Derfor er det som regel kun ved brug af campingvogne, at de 13-polede stik er nødvendige.

Der fås en adapter fra 7- til 13-polet anhængertræk

Hvis du ender med at købe et 7-polet stik, og du pludselig en dag står med behovet for et 13-polet stik, kan du finder en adapter. Denne adapter kan konvertere fra den ene til den anden – begge veje.

Her er det dog vigtigt, at du er klar over, at hvis du sætter et 7-polet stik i bilen, og bruger det til at konvertere til et 13-polet stik, som du kobler til din campingvogn, er der en række ting, der ikke vil virke. Det skyldes, at det ikke kan levere en forbindelse, der er kraftig nok. Det virker dog uden problemer den anden vej.

Krav til anhængertræk

Er din bil mere end otte år gammel, skal du synes den uanset hvad. Hvis den er under otte år, er det muligt at få monteret et anhængertræk, uden at det er nødvendigt at syne den. Det kræver dog, at de følgende krav er opfyldt, da du ellers ikke kan undgå det:

  • Montering af anhængertrækket skal ske på et momsregistreret værksted eller hos en virksomhed, der er momsregistreret forhandler af enten biler eller campingvogne
  • Værkstedet er påkrævet at skulle udfylde en blanket fra Skat. Denne skal enten udfyldes på papir eller elektronisk. Det skal nemlig være angivet på bilens registreringsattest, at der er tale om en såkaldt ”Synsfri sammenkobling”
  • Det er ligeledes et krav, at det er et fastmonteret anhængertræk. Er det et aftageligt anhængertræk, er det ikke muligt at undgå syn
  • De danske regler kræver desuden, at du kan sætte en wire fast på bilen fra anhængeren. Derfor er det et krav, at der er et øje til dette

Ønsker du at montere et aftageligt anhængertræk, er det et krav, at du sender din bil til syn efterfølgende. Hvis du selv vælger at montere det, så skal det gøres på forsvarlig vis. Desuden er det også et krav, at du får synet din bil, før du må gøre med noget på krogen i et sådant tilfælde.

Hvilke biler må få eftermonteret et anhængertræk?

Det er ikke alle biler, der må få eftermonteret et anhængertræk. Derfor er det også en god idé at tjekke, om det er tilladt at få det gjort på netop din bil. Er det ikke tilladt, er der nemlig ikke nogen grund til, at du giver dig i kast med at indhente tilbud, da det blot vil være spild af tid.

Det er i høj grad en del af de mindre biler, hvor det ikke er tilladt. Det skydes, at fabrikanterne ikke har angivet de enkelte bilers trækkapacitet. Af den grund var d. 1. juli 2017 sidste frist for at få sat anhængertræk på, da Færdselsstyrelsen valgte at trække en tidligere dispensation tilbage.

Det er dog nemt at finde ud af, da du blot kan slå din bil op inde på Færdselsstyrelsens side. Her kan du nemlig gå ind og finde typegodkendelsen til lige netop din bil. Det er den specifikke motorstørrelse og model, der er afgørende for, om du må få monteret et anhængertræk på din bil.

Af den grund er det heller ikke til at give en tommelfingerregel om, hvilket biler, det er tilladt på. Fx kan en betegnelse efter bilens motorstørrelse såsom ”Eco Boost” være forskellen på, hvorvidt det er er tilladt eller ej.

Har du ikke i sinde at køre med trailer, men derimod kun med et cykelstativ e.l., kan du finde en speciel form for anhængertræk, som kun kan dette. Det er ensbetydende med, at det er tilladt at få det eftermonteret på de mindre biler, som det ikke er tilladt at få andre typer anhængertræk på.

Kan jeg selv montere et anhængertræk?

Der er som sådan ikke noget, der stopper dig i at montere et anhængertræk på egen hånd. Hvis du har lyst til at kaste dig ud i det, kan du lovmæssigt godt gøre det. Det er dog vigtigt, at du er klar over, at det er en vis viden og ekspertise, der er nødvendig at have, hvis du skal kunne montere en jydekrog på din bil.

Her er det dog vigtigt, at du sikrer dog, at du ender med at købe og montere et anhængertræk, der lever op til både dansk og europæisk lovning. Derfor er det også en god idé, at du køber det i en dansk butik eller hos en dansk webshop. Hvis du vælger at gøre dette, så er du i hvert fald på den sikre side.

Er det dig selv, der står for at montere din jydekrog, er det også et krav, at du kører bilen forbi en synshal derefter. Det gør sig gældende, uanset hvor gammel din bil er. Derfor gælder reglen om, at du kan undgå syn, hvis bilen er under otte år gammel.

Vil du gerne undgå det besvær, der er forbundet med montering og syn af bil? I så fald er det en god idé, at du i stedet får et professionelt værksted til at udføre arbejdet for dig. Ved at gøre dette, er du også garanteret, at du får monteret jydekrogen på korrekt og sikker vis.

Hvor meget vægt må du køre med?

Der er en række regler for, hvor meget vægt du må køre med. Desværre er det ikke de mest simple regler i den danske lovgivning. Der er dog en række grundlæggende regler, som er relativt nemme at huske. Det er selvfølgelig dit kørekort, der er med til at bestemme, hvor meget du må køre med.

Hvis du har et almindeligt Kørekort B, som de fleste har, må du ikke køre med mere end 3.500 kg samlet. Det betyder, at bilens vægt samt anhængerens vægt tilsammen ikke må overstige 3.500 kg. Desuden skal du også være opmærksom på den maksimale vægt, der må kobles på din bil.

Det betyder, at selvom ikke ved første øjekast ser ud til, at bil og anhænger overskrider 3.500 kg, kan det dog sagtens være for tungt for din bil.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.