Fremtiden byder på ”smart cars”, men som alt andet kan de hackes

De fleste kysser nok udviklingen inden for bilindustrien velkommen – ikke nok med at bilerne bliver mere økonomiske og ergonomiske, så kommer der også hele tiden nye avancerede ekstrafunktioner.  Selvom vi nok stadig er stykke fra, at biler eks. kan benytte en VPN, så bliver internettet en mere og mere integreret del af bilen og det dertilhørende ekstraudstyr.

Og selvom det fører mange smarte ting med sig, så udgør det faktisk også en sikkerhedsrisiko – særligt, hvis der er tale om sikkerhedsmæssige funktioner, kan det få katastrofale følger.

Eksempler på bilfunktioner, der anvender internettet

Funktioner, som kan drage fordel af at være koblet op til internettet, har faktisk været en del af de fleste nye biler i mange år. Alt lige fra radio til navigation bevæger sig mere og mere over mod onlinesegmentet, og udviklingen går umiddelbart kun én vej. Herunder bringer vi en oversigt over nogle af de mest hyppige bilfunktioner, der kan være tale om.

  • Navigationssystem – Den mest åbenlyse bilfunktion, der ofte er koblet op til internettet, er navigation. Det er her vigtigt at skelne mellem, om det er bilens eget, eller via en telefon og evt. derfra videre gennem Apple CarPlay eller Android Auto.
  • Nøglefri adgang – Hvis der er installeret nøglefri adgang gennem f.eks. en app (der vel at mærke ikke virker via Bluetooth eller lokalt Wi-Fi), så er der her en direkte vej til at få adgang til din bil gennem internettet.
  • Radio – Inden for en ikke-nærmere bestemt årrække kommer klassisk FM-radio til at være fortid, og fremtiden bliver derfor digital radio.
  • Motor – Det er bestemt langt fra tilfældet i alle biler, men kan din bil startes ved opkald til bilproducenten eller en havaritjeneste (som det blandt andet blev set i Die Hard 4.0), så er der også her en opkobling til internettet.
  • Integreret kommunkationssystem – Bilmærker som eks. Tesla har et såkaldt integreret kommunikationssystem. Dette tillader kommunikation biler imellem, og det er noget, der for alvor kommer til at være en afgørende faktor for at få selvkørende biler til at blive en succes.

Ovenstående er blot nogle få eksempler på de mange forskellige måder, hvorpå din bil kan være koblet op til internettet, og endnu flere funktioner er hastigt på vej. Men hvad kan du så gøre for at undgå det?

Sådan beskytter du din bil mod hacking

Man kan ganske vist ikke få en firewall eller et antivirusprogram specifikt til biler (endnu). Men med god omtanke og generel sund fornuft kan man undgå langt de fleste forsøg på hacking og anden uautoriseret adgang. Såfremt man selv skal opkoble den eks. et hjemme-Wi-Fi, så er det en god idé at vælge et stærkt kodeord, og selvfølgelig ikke på nogen måde tillade adgang til bilen overfor fremmede.

Det er bestemt ikke noget, der ikke har biludviklernes opmærksomhed, og derfor gør de naturligvis også deres ypperste for, at de laver krypterede tjenester, der om ikke andet besværliggør hackingen. Men den kan stadig finde sted, det er blot et spørgsmål om tiden og midlerne, som de ondsindede aktører har til deres rådighed. Desuden bør man sjældent være nervøs, hvis man befinder sig i eller i nærheden af bilen, da der som regel vil være indopereret et ”manual override”, hvilket eks. vil gøre, at man ved en evt. fjernoplåsning af bilen altid selv manuelt vil kunne låse bilen.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.