Hvornår er en bil veteran?

Der er næppe tvivl om, at veteranbiler oser af lykke, men det kræver dog, at du har kendskab til de gældende regler, alder og forsikring.

Når din bil runder 35 år, opnår den automatisk status som veteranbiler. Når den registreres som veteranbil, følger der en række fordele med. Det er dog også noget, der kan skabe begrænsninger. Alt dette kan du blive klogere på herunder.

Hvornår er en bil en veteranbil?

Har du ikke lavet noget ved din bil siden første registrering, og den derfor står præcis, som da den trillede ud fra forhandleren for første gang, skifter køretøjet automatisk status. Det gør den efter 35 år, hvor det derved ikke længere er en almindelig bil, men derimod en veteranbil.

Overgangen sker helt automatisk, hvorfor opkrævningen af vægtafgift ligeledes vil justeres automatisk. Dette medfører, at du fremover skal betale en vægtafgift, der lyder på en fjerdedel af, hvad du plejede at betale. Det er selvfølgelig en af fordelene ved at bilen bliver registreret som veteranbil.

Det er også muligt at registrere din bil som veteranbil selv. Det kan du enten gøre via Skats Motorregister på nettet, hos en af Skats motorekspeditioner, hos en nummerpladeoperatør eller i en synshal. Husk dog på, at der er både fordele og begrænsninger forbundet ved at foretage denne registrering.

Veteranbil syn – du undgår hyppige synsindkaldelser

En af de klare fordele ved at lade din bil registrere som veteranbil er det periodiske syn. Når det kommer til syn, er det faktisk muligt at registrere din bil som veteranbil, der den har 30 år på bagen. Dernæst skal den først synes første gang som 35.årig, hvorefter du kun skal syne den hvert 8. år.

Er den registreret som almindelig bil, er det et krav, at den bliver synet hvert 2. år, som det er gældende for alle andre biler. Vær dog opmærksom på, at det er noget, der er med til at give begrænsninger for, hvordan det er tilladt for dig at benytte din bil.

Hvis du vil have, at din veteranbil kun skal synes hvert 8. år, er det et krav, at du kun bruger den til lejlighedsvis kørsel. Dertil er det også et krav, at den kun bliver brug til privat brug. Det gør sig dog kun gældende i forhold til synet.

Har du et ønske om at bruge din veteranbil på daglig basis, når du kører til og fra arbejde e.l., er det ikke fordi det er ulovligt. Har du et ønske om at gøre dette, skal du dog syne den hvert 2. år som almindelige biler. Du opnår dog stadig den reducerede vægtafgift ved at lade den registrere som veteranbil.

Hvornår må jeg køre i min veteranbil?

Hvis det ikke er dig selv, der aktivt har valgt at registrere bilen som veteranbil, må du køre i den nøjagtigt som det passer dig. Du skal derfor ikke bekymre dig om, at der er en masse regler for, hvornår du må køre i den, hvis du overvejer at købe dig en veteranbil eller registrere din nuværende bil som veteran.

Her bør det dog nævnes, at de fleste forsikringsselskaber vælger at sætte nogle begrænsninger. Hvis du gerne vil have en af de fordelagtige forsikringer, der er specifikt beregnet til veteranbiler, er der en række regler og bestemmelser, som du har pligt til at overholde.

Veteranbil forsikring – hvad koster det?

Der er ikke nogen særlige regler i forhold til at have en forsikring til din veteranbil. På lige fod med alle andre køretøjer, er det et lovkrav, at den som minimum har en ansvarsforsikring. Ofte er det dog en god idé, at du også tegner en kaskoforsikring. Derved er du sikret på bedst mulig vis.

Langt de fleste forsikringsselskaber arbejder med forskellige tilbud til veteranbiler. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at de flest sælger særlige forsikringer til biler, der er ældre end 35 år. Hvis du ønsker at tegne en sådan forsikring, skal du være opmærksom på, at ed ofte kommer med en række krav og begrænsninger.

Der findes dog også forsikringsselskaber, der tilbyder disse forsikringer fra bilen er 25 år gammel. Hos andre aktører er det et krav, at den er 30 år gammel. Derfor er det noget, der varierer en del fra sted til sted. Det vidner om, at det er vigtigt, at du tager dig tid til at undersøge dette på forhånd.

Det er en god idé at undersøge forsikringsselskaberne og tage imod tilbud fra flere aktører, så du kan finde det, der er bedst for din situation. Præmien vil variere efter, hvordan din veteranbil bliver brugt. Der er nemlig forskel på, hvorvidt den bliver brugt til udstilling, sommerkørsel eller hverdagskørsel.

Krav til bilens stand har betydning for afgiften

Der stilles krav til, at veteranbilen er i samme stand, som ved første registrering, hvis du skal have lov til at betale veteranbilsafgift på den. Er den ikke nær samme stand, som ved den første registrering, er det ikke muligt at få lov til at nøjes med at betale veteranbilsafgift på bilen.

Hvad det betyder er, at reglerne for veteranbiler er blevet lempet en kende i forhold til alderen, da den lyder på 35 år, men dog også stammer i forhold til kravene om standen. Derfor er det ikke sikkert, at du kan få lov til at betale afgift af bilen som værende veteran, selvom den er ældre end 35 år.

Nye regler for afgiftsgrundlaget

I og med, at der er sket ændringer i kravene til bilens stand, er der også sket ændringer for afgiftsgrundlaget. Det er faktisk noget, der er blevet vedtaget for alle biler, men det er dog især noget, der kommer til at påvirke veteranbiler, der er indregistreret i Danmark.

Ifølge de nye regler må et køretøjs afgifter nemlig ikke overstige 40 % af bilens nypris. Afgiften bliver fastsat af bilens pris, hvis der er tale om et almindeligt salg inden for landets grænser. Her er det også et krav, at man husker at inkludere merværdien.

Hertil skal det naturligvis også nævnes, at det er vigtigt, at du er opmærksom på at registreringsafgiften ikke er inkluderet i de 40 %.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.