Tyske bilmærker – Liste over tyske biler
Tyskland er hjemland for en lang række bilmærker. Heriblandt finder du en lang række bilmærker, der nyder stor popularitet blandt danskerne. Derfor er det også især tyske biler, der søges efter, når danskerne skal købe ny bil. Faktisk vælger intet mindre end en ud af syv danskere at købe en VW.
Det er dog ikke blot VW, der er et populært tysk bilmærke her i landet. Det er også noget, der er gældende for Opel, som ligeledes er meget udbredt. Dertil er der selvfølgelig også en række mere eksklusive mærker, der blandt andet omfatter Mercedez-Benz og Porsche.
Hvis du har interesse i det, kan du herunder finde en nærmere beskrivelse af en række tyske bilproducenter. Derfor kan du også bruge denne artikel til at skabe et overblik over, hvilke bilproducenter, der stammer fra vores naboland i syd.
VW
Volkswagen (VW), hvis moderselskab hedder Volkswagen Group, er en tysk bilproducent, der holder til i Wolfsburg, Tyskland. I dag er Volkswagen Group verdens største producent af biler, da deres koncern omfatter mange brands. Volkswagen er dog det originale og bedst sælgende mærke i hele koncernen.
Faktisk kan de bryste sig af at have intet mindre end tre biler i top-10 over de bedst sælgende biler nogensinde. Det skriver de på websiden 24/7 Wall St, hvor de også skriver, at det er Volkswagen Golf, Volkswagen Beetle og Volkswagen Passat, det drejer sig om.
Ikke nok med det, så er de faktisk også den producent med flest biler i top-10, der fortsat er i produktion den dag i dag. Producenten har en meget atypisk historie, da fabrikkerne faktisk blev grundlagt i 1930’erne af Hitler under navnet KdF-wagen, som var en del af hans program for Kraft durch Freude.
Den første folkevogn blev udviklet af professor Ferdinand Porsche og blev fremvist i 1936. Efter krigen fik britiske Ivan Hirst, der var major, til opgave af få gang i fabrikken. Det fik han god succes med, da VW Type 1 endte med at overtage Ford T’s plads som den mest producerede bilmodel nogensinde.
Opel
Opel er oprindeligt et tysk mærke, men er dog i dag ejes af den franske koncern PSA-Group. Tilbage i 1862 blev firmaet grundlag af Adam Opel i Rüsselsheim. Før de begyndte at producere biler og lastbiler i 1898, var det faktisk først symaskiner og sidenhen både cykler og motorcykler, de producerede.
I Nazi-Tyskland endte Opel med, især efter krigsudbruddet i 1939, at spille en stor rolle. Det skyldtes, at den tyske fabrikant gjorde mere end flittigt brug af fra både de nye østområder og fra KZ-lejrene. Det betød, at Opel-aktionærerne under krigen tjente stort på deres investeringer.
I Opels historiebøger er dette dog et meget fortiet kapitel. Forud for krigen var ejerskabet af Adam Opel AG overgået til General Motors. Faktisk blev 80 % af aktierne i virksomheden solgt for lige i underkanten af 33 mio. gulddollars. 2 år senere, i 1931, bliver resten af aktierne også opkøbt.
Mange år ud i fremtiden, d. 6. marts 2017, blev det annonceret, at franske PSA Group havde opkøbt General Motors europæiske forretning. Det inkluderede naturligvis også Opel og Vauxhall.
Mercedes-Benz
Mercedes-Benz (af de fleste blot kaldt for Mercedes) er en tysk bilfabrikant ejet af Daimler AG. Bilmærket er opstået som følge af en sammenlægning af Daimler-Motoren-Gesellschaft og Benz & Cie. De to bilfabrikanter blev slået sammen under navnet Daimler-Benz AG. De har dog altid solgt bilerne under navnet Mercedes.
Det skete i 1926, hvor de sammen dannede Daimler Benz AG. Siden dengang er det gået stærkt, og på deres fabrikker i og omkring Stuttgart i Tyskland er der blevet produceret et hav af personbiler. Foruden dette har de også produceret rigtig mange lastbiler, omnibusser, flymotorer mv.
Siden 1909 har deres varemærke været den velkendte Mercedes-stjerne. Oprindeligt blev den placeret på kølerproppen, men på moderne udgaver er det dog ren pynt. Det er ikke uden grund, at der er blevet valgt en tretakket stjerne. Den symboliserer, at de i sin tid leverede motorer ’til lands, til vands og til luften’.
BMW
BMW opstod da to firmaer i München, Bayerische Flugzeugwerke AG samt Rapp Motorenwerke GmbH, fusionerede i 1922. Det skete under navnet Bayerische Motoren Werke, som i dag forkortes BMW. Begge virksomheder havde under Først Verdenskrig fremstillet motorer til fly.
Det var dog først i 1928 de begyndte at producere biler under licens fra engelske Austin. 6 år senere, i 1934, begyndte de produktionen af egenudviklede biler. Desuden har de også produceret motorcykler siden 1923, hvorfor de faktisk var i gang med at producere motorcykler, før de producerede biler.
I dag er det derfor både en tysk bil-, motorcykel- og motorfabrikant. De har dog fortsat deres hovedsæde i München i Tyskland, som de har haft siden dag. BMW (Bayerische Motoren Werke AG) er i dag en koncern, der også ejer Mini og Rolls-Royce Motor. Desuden ejer de også Husqvarna, der laver motorcykler.
I 2015 kunne BMW bryste sig af at være den 12. største producent af motoriserede køretøjer. I dette år blev der produceret intet mindre end 2.279.503 køretøjer i deres koncern.
Audi
Audi er en tysk bilfabrikant, der har hovedsæde i Ingolstadt i Tyskland. Firmaet historie strækker sig tilbage til d. 25. april 1910. Dengang blev fabrikanten nemlig grundlag af tyske August Horch.
Det varede dog et stykke tid, før det reelt blev til Audi. Det skete nemlig først i 1932, hvor Audi sluttede sig sammen med tre andre tyske bilproducenter og dannede Auto Union. Det var i denne forbindelse, at deres logo med fire ringe blev introduceret. Det repræsenteret de fire aktører: Audi, Horch, DKW og Wanderer.
Denne struktur varede ved i mere end 40 år. Siden 1977 har alle Auto Union-biler dog været markedsført under Audi-navnet. Det siges dog, at den moderne æra for Audi begyndte i 1960’erne, hvor Auto Union blev købt af Volkswagen fra Daimler-Benz.
I denne forbindelse valgte de nemlig at relancere Audi-brandet ved at introducere Audi F103-serien i 1965. Desuden blev Auto Union og NSU Motorenwerke fusioneret i 1969, hvilket var grundlaget for den moderne version af bilfabrikanten, som vi kender i dag.
Porsche
Dr.-Ing. h.c. F. Porsche AG, typisk blot forkortet til Porsche AG, er en tysk bilfabrikant, der har specialiseret sig i at fremstille luksuriøse og højt ydende biler. Dette dækker både over SUV’er, sedaner og sportsvogne.
Deres hovedkvarter er at finde i Stuttgart, hvor de har været placeret siden starten i 1931, hvor producenten blev grundlagt af Ferdinand Porsche. I dag er Porsche AG delvist ejet af Volkswagen AG.
Deres nuværende portefølje af biler består af 718 Boxster, Cayman, 911, Panamera, Macan, Cayenne samt Taycan. Det er dog især deres Cayenne og Macan, der bliver solgt i et stort omfang.
I 2018 blev der produceret hele 268.691 biler af Porsche. Intet mindre end 93.953 af dem var Macan, mens hele 79.111 var Cayenne. De sælger dog også fortsat et stort antal af deres velkendte sportsvogne.