Værditab på bil – Hvor meget taber din bil i værdi?

Til trods for, at det ikke er alle, der tænker over det, er værditabet på bilen ofte den største post i et bilbudget. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på dette parameter, når du skal købe en ny bil. Det er gældende, hvad enten du skal købe en ny eller brugt bil.

Det er også noget, der er værd at tage højde for, når du skal vurdere, hvornår du skal sælge din nuværende bil. Det er ikke alle bilejere, der tænker over værditabet på deres bil i dagligdagen, det skyldes, at det ikke er en synlig udgift. De fleste får først øjnene op for det, når de har solgt bilen og gjort regnskabet op.

På dette tidspunkt finder mange ud af, at de faktisk har tabt flere hundrede tusinde kroner i værdi. Alligevel er det ofte poster som køb af brændstof, forsikring, ejerafgift, reparationer osv., som de fleste går op i, da de mærker disse udgifter i hverdagen. Det er ikke tilfældet for værditabet på bilen.

Hvor meget taber min bil i værdi?

Det er svært at give et konkret svar på, hvor meget din bil kommer til at tabe i værdi i løbet af fx tre, fem eller ti år. Der er op til flere parametre, der har indflydelse på dette, hvorfor det ganske enkelt ikke er muligt at give et entydigt svar.

Den fremtidige pris på din bil afhænger blandt andet hvilke nye modeller, der bliver introduceret, fremtidige afgiftsformer, modeluner samt det generelle udbud og efterspørgsel på den konkrete bilmodel. Det kan være som følge af dette, at mange ganske enkelt dropper at se på bilens værditab, når de skal købe den.

Blandt mange har det også betydet, at de i stedet har valgt at privatlease deres bil, hvilket vinder mere og mere frem. Det skyldes, at der er mange forbrugere, der gerne ser, at de har en sikkerhed i forhold til deres bilbudget – og især når det kommer til værditabet på deres bil.

Hvis du vælger at privatlease din bil, skal du ikke bekymre dig om værditabet på din bil. Dette er nemlig blevet fastsat på forhånd i form af de leasingbetalinger, som du skal foretage hver måned. Derfor er der ikke noget at blive overrasket over, når din kontrakt udløber, og det er tid til at få afleveret din bil.

Hvad afhænger værditab på bil af?

Der er flere faktorer at tage højde for, når man skal beregne værditab på bil. Der er dog især to faktorer, der skal tages højde for. Det er selvfølgelig alder og antal kørte kilometer, der er tale om. Jo ældre en bil er, desto mere vil den også have tabt i værdi i forhold til dens indkøbspris.

Det gør sig desuden gældende for det antal kilometer, den har kørt. Jo flere kilometer din bil har kørt, desto mere vil den også have tabt i værdi. Det er dog en helt anden snak, hvis det er en veteranbil eller en klassisk bil. Her kan alder faktisk have den modsatte effekt, end hvad der er beskrevet herover.

Kan jeg selv mindske værditabet?

Er det muligt at mindske værditabet på min bil? Det vil du sikkert gerne vide. Du kan ikke gøre noget ved, at din bil bliver ældre, men du kan dog sikre et mindre værditab ved at undervognsbehandle den. Samtidig bør du også sørge for at få lavet regelmæssigt service af bilen med dertilhørende stempel.

Desuden vil salgsprisen på din bil selvfølgelig også afhænge af bilens stand ved salgstidspunkt. Er den fyldt med både skrammer og buler, vil det betyde, at du ikke kan få nær så mange penge for den. Derfor er det altid en god idé, at du sørger for at passe godt på din bil.

Jo bedre du har passet på din bil, des flere penge kan du også få for den. Derfor er en god behandling af din bil i hverdagen faktisk også være med til at mindske værditabet. Faktisk kan det gøre en stor forskel, hvis du skal sælge bilen efter relativt kort tid, da standen dermed har meget at sige.

Hvilken bilmodel holder bedst sin værdi?

Det er ikke alle biler, der holder sin værdi lige godt. Med andre ord, er det ikke alle mærker og modeller, der er lige værdifaste. Helt overordnet set, er det en god idé at holde dig væk fra de biler, der er specielle, eller afspejler en form for personlige præferencer. De er nemlig ikke specielt værdifaste.

En god tommelfingerregel, når du skal købe en bil, der ikke taber for meget værdi er, at du skal gå efter en bil med bred appel. Har du planer om, at den skal sælges videre på et tidspunkt, mindsker dette nemlig dens værditab, da der er flere potentielle købere til den.

Det kan godt være, at du selv synes, at det kunne være rigtig fedt at købe en rød 3-dørs GTI med alufælge og en stor motor, men så skal du dog ikke forvente, at værdien af bilen holdes specielt godt. Faktisk er det en af de billøsninger, der er dårligst til at holde sin værdi.

Det skyldes primært, at det er en bil, der ikke er så praktisk anvendelig, ligesom der også er mange personlige valg. Ethvert af disse tilvalg koster penge ved køb af bilen, men det holder ganske enkelt ikke sin værd. Det er nemlig ikke alle, der har brug for en bil med stor motorkraft eller alt i udstyr.

Forkert bilvalg kan resultere i større værditab

En bil som den, der er beskrevet tidligere kan ende med at tabe op til 55 % af sin værdi på blot tre år. Hvis du i stedet vælger en mere værdifast bil, er det forventeligt, at den taber op mod 40 % af sin værdi på samme mængde år. Det er bestemt en procentvis forskel, der kan mærkes på bankkontoen.

Men hvilken bil er så den mest værdifaste? Det er svært at give et konkret modelnavn, men du bør dog gå efter en bil, der appellerer til så mange som muligt. Det er ensbetydende med, at en værdifast bil er en bil, der er både praktisk, rummelig og helt igennem middelmådig.

Det bedste eksempel på en sådan vil ville være en mellemklasse stationcar i en relativt neutral farve, som har både medium komfortniveau og medium motorydelse. Der er ganske enkelt flere købere til en sådan bil. Det er en bil, der dækker et konkret behov, som mange har, og det gør den røde 3-dørs GTI ikke.

Hvilket drivmiddel bør du gå efter?

Hvis du gerne vil have en bil, der er billig at køre i, skal du vælge en elbil. Det er ganske enkelt forårsaget af den teknologiske og prismæssige udvikling på det danske bilmarked. Har du i sinde at gensælge bilen på et senere tidspunkt, så forholder det sig dog ganske anderledes.

Der er meget store teknologispring, når det kommer til elbiler. Faktisk er de så store og markant, at de ældre elbiler taber lige så meget værdi som dieselbiler. Et godt eksempel på dette kunne være en Nissan LEAF, der har været på markedet i flere år, og derfor er der faktisk også håndgribeligt data at gå ud fra.

Nissan LEAF er en af de elbiler, der taber rigtig meget værdi for tiden. En ældre LEAK kan køre cirka 140 km på en opladning, mens en ny model kan køre det dobbelte. Som følge af dette, er det ikke længere specielt aktuelt eller tiltalende at købe en ældre model.

Der er lavest afskrivning på hybridbiler

Som det ser ud lige nu, er der faktisk lavest afskrivning på hybridbiler. Dernæst er det benzinbilerne, der er skarpt efterfulgt af dieselbilerne. Til sidst finder vi elbilerne. Skal du købe en bil, der har et relativt begrænset værditab, er det derfor ikke en elbil, der er det rette valg.

Tidligere var der en stor efterspørgsel på dieselbiler. Derfor var der også en lavere afskrivning på dem. I dag er det dog anderledes, da benzinbilen nu har overalt dieselbilen. Som følge af dette, falder værditabene for benzinbilerne derfor også i disse år.

Hvilket bilmærke er det mest værdifaste?

Der kan opstå flere irritationer ved at købe en ny bil. Der er dog ikke meget, der kan slå, at du lige har købt en ny bil, hvorefter du ser, at den måneden efter er blevet sat ned med cirka 30.000 kr. Der er nogle mærker, der er bedre end andre, når det kommer til at holde sig til en stabil prisstruktur.

Det er dog ikke kun noget, der gør sig gældende ved køb af en ny bil. Det er nemlig også noget, der gentager sig på markedet for brugte biler. Det betyder, at det er mere trygt for dig som bilejer at købe en bil fra en producent, der er kendt for at have en meget stabil prisstruktur.

En af de producenter, der altid har været god til at gøre dette, er Skoda. Det medfører faktisk, at det også er et godt valg i forhold til værditabet. Et af deres kendetegn er, at de har en meget konservativ prisstrategi på det danske marked.

Som følge af dette, har ejerne af bilerne fra Skoda alt andet lige bedre forudsætninger for at vurdere deres værditab, før de køber bilen. Hvis sikkerheden tiltaler dig, skal der ikke være nogen tvivl om, at det er værd at tage et kig på en bil fra Skoda, når det er tid til at købe ny bil.

Ekstraudstyr kan sjældent holde sin værdi

Det er let at lade sig rive med, når man skal købe ny bil. Det er nemlig rart at have en bil, der er fyldt med alverdens udstyr. Faktum er dog, at det ikke er en god investering at købe en masse ekstraudstyr til din bil, da det sjældent er en investering, der kan holde sig synderligt godt hjemme.

Beslutter du dig for at betale for luksuriøst interiør, parkeringssensor, GPS eller fartpilot, er det vigtigt, at du er opmærksom på, at det ikke er godt set i forhold til værditabet. I løbet af den periode, hvor du ejer bilen, skal du derfor forvente at skulle afskrive en stor del af ekstraudstyrets værdi.

På brugtbilsmarkedet bliver du nemlig ikke kompenseret i specielt høj grad, hvis du har en bil, der er fyldt til randen med ekstraudstyr. Det er især gældende, hvis du har besluttet dig for at købe en relativt billig model, hvorefter du har fyldt den med udstyr. I et sådant tilfælde skal du forvente en stor afskrivning.

Hvis du alligevel vælger at tilkøbe ekstraudstyr, skal det være fordi du selv vil have glæde af det, mens du ejer og bruger bilen. Er det ikke vigtigt for dig, skal du i hvert fald ikke tilkøbe det, fordi du tror, at det giver din bil en bedre salgspris, når du skal skille dig af med den.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.