Skrotpræmie 2020: Se den nye skrotpræmie
I dag kan du ikke blot aflevere dine gamle bil til den første skrothandler, der er villig til at bytte med en stak sedler. Vi lever i oplyste miljøtider, der påkræver, at den bliver afskaffet på lovlig vis, og det skal et nyt digitalt system sikre. Dertil er der igen blevet åbnet for en forhøjet skrotpræmie på dieselbiler til de hurtige.
Der er mange, der ikke har besøgt en rigtig skrothandler eller autoophugger. De fleste har en idé om, at det er en relativt tvivlsom affære. Der er mange, der tror, at du blot kan bytte din bil for en håndfuld pengesedler, hvorefter du kan fortsætte din dag. Sådan har det faktisk også været i mange år – indtil nu.
Før i tiden var det blot at sætte en krusedulle på et stykke papir, aflevere dine nøgler og modtage din præmie i kolde kontanter. Det er ikke en særlig sikker eller moderne måde at gøre tingene på. Det er derfor, de hos Miljøstyrelsen har valgt at digitalisere hele processen. Det er til gavn for alle involverede parter i dette.
Hvorfor skal jeg vælge en godkendt autoophugger?
Det er ikke alle, der ved, hvorfor det er vigtigt at skrotte deres bil på ordentlig vis. Det er nemlig ikke alle, der ved, hvilken forskel det egentlig gør. Det er især det miljømæssige aspekt, der gør det vigtigt, da biler er fyldt med en masse ting, der forurener miljøet, hvis ikke du skaffer dig af med dem på ordentlig vis.
Det er i særdeles olie, bly og saltsyre, der er de dele af din bil, der udgør den største forureningsrisiko i bilerne. Har du ikke valgt en autoophugger, der er godkendt af Miljøstyrelsen, kan du ikke være sikker på, hvad der sker med din bil, når du har sagt dit sidste farvel. Det kan faktisk vise sig at være et stort problem.
Mange skrotbiler bliver videresolgt ulovligt
Faktisk anslås det, at op mod 10 % af alle biler, der bliver skrottet hos en ikke-godkendt ophugger, ikke møder hverken en kran eller kvaser. Derimod ender de med at blive videresolgt ulovligt til fx Afrika. Det er ikke uden grund, at dette skal undgås. Det er nemlig ikke kun, der bliver snydt, når en ophugger vælger at gøre dette.
Når han ophugger sælger din bil videre, bliver du ikke blot snydt i den ene ende, da den sælges videre med en profit. Vedkommende i den anden ende bliver også snydt, da det typisk er en uvidende lokal og fattig køber i Afrika. Derfor bliver begge parter faktisk snydt. Det medfører, at det er vigtigt, at du undgår dette.
Når din bil vurderes at have aftjent sin værnepligt i Afrika, så bliver den afskaffet. Du kan dog være helt sikker på, at det ikke er noget, der vil blive gjort på miljøvenlig vis. I Afrika bliver der nemlig ikke taget højde for de miljømæssige aspekter, når det er tid til at afskaffe en skrotbil.
Du bryder loven
Som en lille ekstra detalje, er det også værd at vide, at du faktisk bryder loven, hvis du gør brug af en ophugger uden den rette godkendelse. Efter at det nye digitale system er blevet indført, er det blevet nemmere for dig at skrotte din bil på korrekt vis. Derved kan du ikke komme til at vælge en forkert autoophugger ved en fejl.
I dag starter du din skrotproces ved at vælge en ophugger fra en digital liste. Det er en liste over godkendte ophuggere. For at sikre, at din skrotning sker på lovlig og miljøvenligvis vis, har Miljøstyrelsen blandt andet valgt at iværksætte en kampagne om området. Deres fokus på området er generelt blevet større.
Mindre papirnusseri resulterer i større besparelse
Tidligere var det en relativt omfattende proces at skrotte en bil. Før i tiden forholdt det sig nemlig således, at en ophugger skulle udstede en fysisk attest, der skulle underskrives af såvel bilejer som ophugger. Efter at være blevet underskrevet af begge parter, skulle den sendes fysisk med brevpost til Miljøordning for Biler.
Her skille den efterfølgende gennemgås og registreres. Det skulle alle attester én efter én. Det skete ligeledes på fysisk vis. Derfor var det en meget tidskrævende proces. I dag foregår det hele dog på digital vis, som er med til at gøre hele processen betydeligt nemmere for alle de parter, der er involveret i den.
Det er selvfølgelig en betydelig fordel, da det kan være med til at reducere administrationsomkostningerne, der er forbundet med denne proces. At det hele nu foregår på digital vis, er desuden med til at gøre det en del nemmere at følge med i processen. Du kan nemlig føle processen fra start til slut i det nye system.
At processen er blevet digitaliseret sparer ikke blot penge. Det minimerer ligeledes risikoen for snyd med din skrotpræmie. For autoophuggeren er det også en fordel, da vedkommende kan fokusere på kerneopgaven; at bortskaffe din skrotbil på forsvarlig vis. Derfor er det et system, der gavner alle parter ii processen.
Skrotpræmie 2020: Hvad lyder den på?
På lige fod med sidste år, er der igen en forhøjet pulje. Den bliver udbetalt til dieselbiler, der er indregistreret før d. 1. januar. Det kræver dog, at den bliver skrottet gennem en godkendt ophugger. Den forhøjede pulje medfører, at du kan få sat 5.000 kr. ind på din NemKonto, hvis du vælger at skrotte en sådan dieselbil.
Puljen blev oprindeligt lavet med hele 100 millioner kr. Den blev lanceret for første gang i efteråret 2018. Her var det faktisk meningen, at de 100 millioner kr. skulle kunne strække sig helt indtil 2020. Da de første 65 af de 100 millioner var brugt før juli 2019, blev det besluttet, at der midlertidigt skulle lukkes ned for det.
Nu er den dog blevet åbnet igen. Det er noget, der kommer rigtig mange danskere til gode. Der er dog ikke tale om en ny pulje, men derimod den resterende pulje, der ved genåbning indeholdt 26 millioner. Dog er det ikke alle pengene, der går direkte til skrotpræmier. 9 millioner af dem går nemlig til administration.
Det er først til mølle
Du er dog nødt til at være hurtig, hvis du vil gøre brug af den forhøjede skrotpræmie. På lige fod med, da den store pulje blev lanceret tilbage i 2018, bliver denne pulje også kørt efter først til mølle. Hvis du vil indkassere 5.000 kr. for din gamle dieselbil, er du nødt til at handle hurtigt, da kassen eller bliver tømt.
Det forventes nemlig, at den bliver tømt med nogenlunde samme hast, som det vi var vidne til første gang. Hvis den ikke bliver tømt før, er den forhøjede skrotpræmie mulig at få indtil d. 31. marts 2020. Kommer du for sent, eller er puljen allerede blevet brugt op, får du 2.200 kr. for din bil.
Du får samme beløb, hvis du har en dieselbil, der er blevet indregistreret efter 1. januar 2006, som du vælger at skrotte. Det er – som sagt – kun dieselbiler, der er indregistreret før denne dato, der kan få en forhøjet skrotpræmie. Du får desuden 2.200 kr., hvis du vælger at skrotte en benzinbil – uanset registreringsdato.
Hvordan skrotter du din bil?
Som der også er givet udtryk for herover, er skrotningsordningen fra d. 1. januar 2020 blevet gjort digital. Det er en fordel for alle parter. For dig betyder det, at den administrative del af skrotningen nu foregår på digital vis. Faktisk foregår det hele på nettet, hvorfor du kan igangsætte processen hjemme fra stuen.
Det er også ensbetydende med, at du får din skrotningsgodtgørelse udbetalt direkte til din NemKonto. Som det også er nævnt herover, så kan du faktisk starte processen hjemmefra. Det gør du på simpel vis, ved at logge på Borger.dk. Her vælger du bil og autoophugger og indsender skrotningsansøgningen.
Når du har gjort dette, skal du aflevere din bil hos en godkendt autoophugger. Du skal selvfølgelig også sørge for at få afmeldt din bils nummerplader. Det kan du selv gøre, hvis du vil spare lidt penge. Ønsker du selv at gøre dette, finder du en guide til, hvordan du kan gøre dette længere nede i artiklen.
Til sidst modtager du en skrotningsattest. Den vil du modtage i din e-Boks. Når du modtager denne, vil du også modtage din skrotningsgodtgørelse på din NemKonto. Du kan også starte processen hos en ophugger, hvis det ønskes. Du skal dog igennem samme proces, men kan dog gøre det sammen med ophuggeren.
Husk at bruge en godkendt autoophugger
Det er dog vigtigt, at du sørger for at gøre brug af en godkendt autoophugger. Hvis du ikke gør det, så kan du ikke være sikker på, at der bliver foretaget en miljørigtig skrotning af din bil. Heldigvis er det ikke noget, der er svært at gøre i dag, da du nemt kan finde en liste over alle godkendte autoophuggere i Danmark.
Aflevér din skrotbil gratis
Ved siden af ordning om skrotningsgodtgørelse, er der også et såkaldt producentansvar. Det betyder, at en bilimportør eller -producent har til ansvar at sikre, at en bilejer kan aflevere en udtjent person- eller varebil, uden at det skal koste vedkommende noget. Her er der vel at mærke tale om miljømæssig korrekt håndtering.
For dig som bilejer betyder det, at du kan aflevere din skrotbil ganske gratis hos en af de mange godkendte bilophuggere, som bilimportøren eller -producenten har indgået en aftale med. Derfor er der penge at spare, hvis du vælger en af de ophuggere, der er en del af denne producentordning, i stedet for at vælge en vilkårlig.
Hvor skrotningsgodtgørelsen gør sig gældende for langt de fleste biler, gælder retten til at aflevere bilen helt gratis for alle biler, uanset hvor gamle de er. Det skyldes, at der er et producentansvar i denne sammenhæng.
Sådan afmelder du selv bilen – og sparer penge
Det er typisk autoophuggeren, der tager sig af at afmelde bilen. Det er dog ikke gratis. Hvis du vælger at lade din ophugger stå for at afmelde bilen hos en nummerpladeoperatør, skal du altså betale for det. I de fleste tilfælde vil det koste dig et gebyr på cirka 250 kr., hvis ophuggeren skal afmelde dine nummerplader.
Du skal ikke selv betale gebyret du af egen lomme, men det vil dog blive fratrukket det beløb, du ellers ville have modtaget i skrotpræmie. Faktisk kan du dog slippe for at betale en stor del af afmeldingen, hvis du selv står for at afmelde bilen hos fx FDM. Det er dog vigtigt, at du ikke afmelder bilen, før den er blevet afleveret.
Når den afmeldt, må du ikke køre i den. Der er mange ophuggere, der ikke er med i producentordningen, og derfor er det tilladt for dem at sætte prisen for at modtage en bil til skrotning, som de vil. Vil du ikke bruge en aktør, der er en del af denne ordning, er det bedst, at du ringer rundt og får tilbud på at aflevere din bil.