Find ejer af bil – Kan nummerplade afsløre bilens ejer?

Der kan være flere årsager til, at du gerne vil finde ejeren af en bil. Uanset årsagen, er det dog næppe noget, du får let ved. Det betyder ikke, at det ikke kan lade sig gøre i nogle tilfælde. Hvad det dog betyder er, at det ikke er altid, at det er muligt at finde ejeren af en bil via dens nummerplade.

Kan jeg finde ejeren af en bil via nummerpladen?

Du kan ikke blot slå nummerpladen op, hvorefter du bliver præsenteret for informationer om bilens ejer. Skal du finde ejeren af en bil, er det derfor ikke nok, at du har kendskab til bilens registreringsnummer. Det er der mange, der tror, men sådan forholder det sig dog ikke.

Det er nemlig kun politiet og deslige, der har adgang til alle data, der er angivet i CMR (det der også kaldes for Motorregistret). Det er et system, hvori myndighederne opbevarer data om ejerskab, syn, afgifter mv. på alle biler, der er indregistreret i Danmark. Det er dog ikke info, som du har adgang til.

Ovenstående er ikke ensbetydende med, at det ikke kan lade sig gøre at finde ejeren på en bil, hvis du blot er bekendt med nummerpladen. Hvis du gør brug af et nummerpladetjek på nettet, kan du finde data om fx syn, afgifter og forsikring, hvis du angiver nummerpladen på den respektive bil.

Der er et smuthul til at finde bilens ejer

På trods af, at det ikke er en information, der kan findes, hvis blot du kender nummerpladen på en bil, er der dog et smuthul, der kan bruges til at finde ejeren af bilen. Dette smuthul er gæld og pant, men det kræver dog, at der rent faktisk er gæld og pant i bilen – og det er der ikke i alle biler.

Er der gæld i bilen, kan det være muligt at finde ejeren af den. Dette kræver dog, at der er en långiver, der har valgt at tage pant i køretøjet. Hvis dette er tilfældet, vil det være angivet i tingbogen, hvem der har stiftet gælden. Dette kan være en måde at finde ud af, hvem der ejer bilen.

Hvis du kan finde registreret gæld i bilen, er det dog kun fødselsdato og fulde navn, der bliver angivet. Vil du gerne i kontakt med ejeren, kan du forsøge at finde et telefonnummer via Krak eller finde en profil på sociale medier som Facebook. Det kræver dog ofte, at du bruger lidt tid på at lave research.

Det er ikke sikkert, at gælden tilhører nuværende ejer

Det er dog vigtigt, at du er klar over, at det ikke er sikkert, at det er den nuværende ejer, der står i tingbogen. Det er nemlig ikke sikkert, at den gamle gæld i bilen er blevet slettet i forbindelse med overdragelse af bilen til en ny ejer. Det er selvfølgelig vigtigt, at du er opmærksom på dette.

Til trods for, at der ikke kan stilles en garanti ved, at det er den nuværende ejer, der hæfter for den gæld, der er angivet, er det dog sjældent, at det ikke er tilfældet. Kan du finde vedkommende, der har gæld i bilen, er der dog en god chance for at vedkommende ellers kan viderestille dig til bilens ejer.

Hvordan fastslås bilens ejer, hvis der ikke er gæld i bilen?

Er der ikke gæld i den respektive bil, er det ikke let at fastslå, hvem der ejer den. Hvis det er som følge af, at du skal købe en bil, kan du prøve at spørge sælger, om du kan få lov til at se registreringsattesten. Det er også muligt at spørge om, hvorvidt han eller hun vil sende en kopi til dig.

I et sådant tilfælde bør vedkommende dog sløre de mest personlige oplysninger som fx CPR-nr. På den måde kan du nemt se, om vedkommende faktisk er ejeren. Hvis du skal købe en ny bil, er det vigtigt, at du altid får oplyst og dokumenteret sælgers navn og adresse.

Derved er du nemlig sikker på, at du ved, hvem sælger er. Hvis du oplever en sælger er tøvende med at give dig hans eller hendes oplysninger, er det ikke sikkert, at det er den retmæssige ejer af bilen. Hvis du føler, at der er noget i gærde, så er det nok, fordi der er det – og derfor skal du holde dig væk.

Hvis ikke du kan få lov til at se registreringsattesten eller få en kopi af den, er der desværre ikke så meget at gøre for at sikre, hvem ejeren af den er. I et sådant tilfælde kan det være nødvendigt at få hjælp fra en, der er ekspert på dette område.

Vigtigt at tjekke bilens ejer, før du køber brugt bil

Som du også kan se herover, er det ikke helt så ligetil at fastslå, hvem der egentlig ejer en bil. Det er info, der er at finde i Motorregisteret, men det er dog kun politiet og visse synshaller, der kan få adgang til de præcise oplysninger om bilens retsmæssige ejer.

Hvad det betyder er, at du som privatperson ikke har de samme muligheder. Her er det bedste, du kan gøre at forsøge at komme så tæt på at slå fast, hvem der ejer den respektive bil. Det er meget vigtigt, at du tager dig lidt tid til at gøre dette, før du køber en bil af en anden privatperson.

Heldigvis er det dog muligt at finde en række oplysninger om den nuværende ejer af bilen på en række sider på nettet. Det kan hjælpe dig med at få en forståelse af, hvorvidt der er tale om et legitimt bilsalg eller ej. Da det er noget, der er relativt medgørligt, er der ikke nogen grund til at undlade det.

Dertil er det også vigtigt, at det gøres klart, at et privat bilkøb i høj grad er en tillidssag. Af denne grund er det vigtigt, at du kun handler med en person, som du føler, at du kan stole på. Hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt det er sælger, der ejer bilen, så bak hurtigst muligt ud af handlen igen.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.